Kysy kemistiltä, osa 5

posted in: Kysy kemistiltä, Sarjakuvat | 0

Pikkujoulukausi on meneillään ja koronasta huolimatta olut on ajankohtainen aihe monille lukijoille. Tämänkertainen kysyjä pitää oluen mausta, mutta ei humalasta.

Kysymys:

Olen miettinyt, että onko mahdollista juoda jotain, joka eliminoisi alkoholin?
Esimerkiksi kun tykkään oluesta, mutta en juo sitä humalan takia, ja pilsneri on kalliimpaa.
Onko olemassa jotain ainetta/nestettä, joka eliminoisi alkoholin ja muuttaisi sen joksikin harmittomaksi mahassa?

Vastaus:

Koska et juo alkoholitonta olutta, luulisin, että tykkäät kuitenkin alkoholin vaikutuksesta oluen makuun. Alkoholi imeytyy tehokkaasti mahasta ja ohutsuolesta verenkiertoon, josta se päätyy maksaan hajotettavaksi. Maksassa alkoholi hapettuu alkoholidehydrogenaasientsyymien toimesta asetaldehydiksi ja sitten etikkahapoksi, joka ilmenee maksassa asetaatti-ionimuodossa. Se on elimistölle vaaraton niissä määrissä, mitä sitä alkoholin ja ruoan kautta saa. Kemiallisesti kyseessä on hapetus-pelkistysreaktio.

Teoriassa, jos meillä olisi jokin hapettava aine, jonka saisi toimimaan jossakin makunystyröiden ja imeytymispintojen välillä, tämä voisi olla mahdollista. Käytännössä niin täsmällisessä välissä toimivaa, ihmiselle vaaratonta hapetinta ei ole tietääkseni keksitty.

Tässä vielä kysymyksesi inspiroima sarjakuva alkoholidehydrogenaasientsyymien toiminnasta. Huom! Etanolikoirat voivat näyttää söpöiltä ja alkoholidehydrogenaasit julmilta, mutta nämä ovat oikeasti vain molekyylejä, joilla ei ole tunteita. En kannata väkivaltaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.