Kysy kemistiltä, osa 2

posted in: Uncategorized | 0

Kysy Kemistiltä-palstalle on tullut uusi kysymys. Ilona pohtii vuotaneiden paristojen turvallisuutta seuraavassa viestissään:

”Vuosien varrella on välillä tullut vastaan ikäviä yllätyksiä, kun paristokäyttöiseen laitteeseen unohtunut paristo on vuotanut ja paristo liimautunut paikalleen valkoisen töhnän peitossa. Miten vaarallista tuo vuotanut aine on? Voiko se sisältää haitallisia määriä esim. lyijyä tai kadmiumia, ja jos voi, voiko niitä kulkeutua myös laitteen ympäristöön? Millainen siivousoperaatio on riittävä, jos kyseessä olisi esim. vanha uudelleenladattava paristo?”

Jos kyseessä on tavallinen alkaliparisto (ei ladattava), niin aine on todennäköisesti kaliumhydroksidia. Kaliumhydroksidi on vahva emäs, joka ärsyttää hengitysteitä, ihoa ja silmiä. Laitteisiin tai muihin tavaroihin vuotanutta kaliumhydroksidia voi yrittää puhdistaa varovaisesti happamalla liuoksella, kuten sitruunamehulla tai etikalla käyttäen suojakäsineitä. Varmista, että laite on kunnolla kuivunut ennen kuin laitat uudet paristot. Jos olet lukenut jo edellisen Kysy kemistiltä-artikkelin, muistat ehkä miten hapan ja emäksinen neutraloivat toisensa. Jos et, voit lukea artikkelin täältä. Tahriintuneiden tavaroiden puhdistamisen lisäksi suositellaan tuulettamaan tila, jossa paristoja on käytetty.

Ladattavat paristot ovat todennäköisimmin litium- tai nikkelimetallihydridiakkuja (NiMH). Jos paristot ovat vanhoja, ne voivat olla myös nikkeli-kadmiumakkuja (NiCAD). Duracell antaa NiMH- ja NiCAD-akkujen vuotojen siivoamiselle samat ohjeet kuin alkaliparistoille (ks. yllä). Litiumakut vuotavat harvoin. Battery university -sivustolla väitetään, että ihmisen on todennäköisempää saada salamaniskusta kuin laadukkaan litiumakun pettää. Valitettavasti markkinoilla on myös huonolaatuisia litiumakkuja. Jos vuoto tapahtuu, on kyseessä todennäköisesti litiumheksafluorofosfaatti. Tämä aine on myrkyllistä ja palovaarallista. Siivotessa vuotoa suositellaan käyttämään suojakäsineiden lisäksi suojalaseja ja hengityssuojainta. Etikan tai sitruunamehun käytöstä ei tässä tapauksessa ole hyötyä, koska aine ei ole emäksistä. Joka tapauksessa vuotaneet paristot ja akut kuuluu viedä paristonkierrätykseen suljetussa muovipussissa.

Lähteet:

https://www.paristokierratys.fi/nain-kierratat/turvallisuus/ (luettu 30.3.2020)
https://batteryuniversity.com/learn/article/safety_concerns_with_li_ion (luettu 30.3.2020)
https://www.duracell.com/en-us/help/faq/how-do-i-clean-up-after-a-battery-leak (luettu 30.3.2020)
https://fscimage.fishersci.com/msds/83372.htm (luettu 30.3.2020)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.