Kemian harjoituksia lukukauden aluksi

posted in: Uncategorized | 0

Uusi vuosi on alkanut ja kouluissa kevätlukukausi. Tässä pari peruskoulun kemian harjoitusta ensimmäisen kouluviikon päätteeksi. Näitä saa käyttää ja jakaa vapaasti.

Tämän tehtävän juju on se, että eri alkuaineita on vain kaksi, joista toisesta on kaksi ja toisesta neljä mallia. Vedystä on esitetty yhden tavallisen vetyatomin lisäksi molekyyli ja isotooppi, mutta kaikki esittävät samaa alkuainetta.

Seuraavassa tehtävässä yhdistetään saman rakenneosan malleja. Rakenneosa on sana, jonka itsekin olen oppinut vasta äskettäin. En muista siitä puhuttaneen omina opiskeluaikoinani, mutta käsite on sinänsä kätevä. Rakenneosalla tarkoitetaan atomia, molekyyliä tai atomiryhmää, jonka mukaan aine määritellään.

Yksi idea näillä kahdella tehtävällä on se, että samanlaisella symbolilla voi merkitä eri asioita eri yhteydessä. Esimerkiksi punainen pallo voi tarkoittaa sekä protonia että happiatomia.

Mukavaa lukukauden jatkoa kaikille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.