Apua lääkelaskuihin kaavakolmiosta

posted in: Uncategorized | 4

Tuutoroin erästä lähihoitajaa LOVe-tenttiin harjoittelussa ja opetin hänelle ”kaavakolmio”-laskutekniikan, jonka yksi meistä oli oppinut lukiossa. Siitä oli oppilaalle sen verran apua, että päätin jakaa sen täällä blogissa. Verranto on kelpo tapa silloin, kun pitoisuus on esimerkiksi 1,5g/50 ml. Jos pitoisuus ilmoitetaan kuitenkin esimerkiksi yhtä millilitraa, litraa tai tablettia kohtaan, vielä helpompi laskutapa on kaavakolmio. Kaavakolmiota voi oikeastaan soveltaa mihin tahansa jakolaskuihin. Otetaan esimerkiksi nestemäisen lääkkeen vahvuuden laskenta.

Kaavaan on merkitty, mitä lasketaan, mitä tietoja tarvitaan laskemiseen ja niiden yksiköt. Huomaa, että vahvuuden yksikkö on mg/ml. Tuloksen yksikkö on sama, koska milligrammat jaetaan millilitroilla. Saman kaavan voi lyhentää käyttäen seuraavia kirjainlyhenteitä:

Piirretään kaavan ympärille kolmio. Jaettava tulee kolmion yläkärkeen, kun jakaja ja osamäärä ovat alakulmissa.

Jos halutaankin laskea tarvittava laimennustilavuus, voidaan jakoviivan paikkaa kolmiossa vaihtaa:

Entä sitten, kun tiedetään vahvuus ja tilavuus, mutta pitäisi laskea vaikuttavan aineen määrä? Nyt jakoviiva ei enää sovi samalla tavalla kolmioon, joten tarvitsemme jotain muuta. Vaikuttavan aineen määrä m saadaan kertomalla vahvuus tilavuudella.

Tässä vielä perusmuoto kaavakolmiosta. Jos halutaan laskea jompi kumpi alhaalla olevista arvoista, niin huipulla oleva jaetaan toisella alhaalla olevalla arvolla. Jos taas halutaan laskea huipulla oleva arvo, niin alhaalla olevat arvot kerrotaan.

Nokkelimmat varmaankin oivalsivat, että samaa tekniikkaa voidaan käyttää myös tablettimuodossa olevien lääkkeiden pitoisuuden, määrän ja vaikuttavan aineen määrän laskentaan.

Yleisön pyynnöstä voin kirjoittaa blogiin myös esimerkkejä laskutoimituksista.

Oletko lähi- tai sairaanhoitaja jolla on lääkelaskutentti tulossa? Tarvitseeko sinun kerrata lääkelaskuja pääsykokeisiin? Ota yhteyttä, niin voimme tarjota yksityisopetusta aiheesta. Halvemmalla pääset, jos keräät esim. työkavereistasi pienryhmän, jota voimme tulla tuutoroimaan. Katso hinnat ja muut yksityisopetusmahdollisuudet sivulta Yksityisopetus. Teemme keikkoja myös työpaikoille.

4 Responses

  1. Minna Kaunisto

    Hei, onko teiltä mahdollista saada lääkelaskuihin yksityisopetusta nettin välityksellä? Hinta?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.